söndag 11 maj 2014

Döden


Döden, döden, döden. Så började Astrid Lindgren och hennes systrar sina dagliga telefonsamtal för att liksom ha det avklarat, sedan pratade de om andra saker. Döden är något vi alla tänker på ibland och konstigt vore det väl annars. Det kanske inte är lika ofta som vi tänker våra tankar högt däremot och kanske inte så ofta som vi pratar med våra barn om den. Döden alltså.

”Litteraturen kan bli en källa till tröst och stöd för den som söker svar på frågor om sitt liv och sin omvärld. Den kan också ge kunskaper som är svåra att få på något annat sätt. Genom att eleverna får föra diskussioner om livsfrågor utifrån litteraturen kan undervisningen uppnå syftet att eleverna ska utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.”

Citatet är hämtat från våra styrdokument, Kommentarmaterialet till kursplanen i svenska, sidan 9. Vi ska alltså inte undvika de stora frågorna, de som livet egentligen handlar om, som döden.

Ellinor gav mig nyss en hög med nya bilderböcker som biblioteket har köpt in varav tre handlar om döden. Det är fantastiska böcker och som riktigt bra bilderböcker är så går de att läsa och samtala om i alla åldrar. Den bok som jag fastnade för allra mest är skriven av Ulf Stark och heter Ett syskon från yttre rymden. Med Ulf Stark som författare så är boken liksom redan kvalitetssäkrad. Hans böcker är alltid värda att läsas och samtalas om och som vanligt är miljön hans egen uppväxt i Stureby under 50-talet.  I den här berättelsen saknar han sin storasyster Marie-Louise som dog tre år innan han själv föddes. Hon är i himlen nu. Med hjälp av pappas radiosändare och i största hemlighet anropar han sin syster i yttre rymden och nästa morgon står hon där med en kjol som vecklade ut sig som en fallskärm när hon hoppade rep. Ulf får många tecken på att det verkligen är Marie-Louise även om hon verkar tycka att han är ganska knäpp när han ställer sina underliga frågor. Som vuxen förstår man att det här är ju bara Britta, Sivans kompis som just kommit på besök men när man läser slutet på boken så är man inte så säker längre. En underbar och hjärtknipande berättelse om döden, saknad och vänskap berättad med mycket värme och humor.

En bok på samma tema, en liten pojke som saknar sin storasyster, heter Större än en dröm och är skriven av Jef Aerts med vackra illustrationer gjorda av Marit Törnqvist. Berättelsen är en ganska vemodig historia om saknad och längtan men också en trösterik historia om hur systern står där en natt, bredvid hans säng och om hur hon tar med honom på en cykeltur den natten. En cykeltur han aldrig kommer att glömma.

Andra fantastiska böcker som också fanns i bilderbokshögen och som också behandlar stora frågor är:

Noas hotell, av Nils Jarlsbos om hur det kan bli när ryktet om den stora katastrofen sätter skräck i människorna.

Mörkret längst ner, av Lemony Snicket om hur en liten kille övervinner sin rädsla för mörkret.

Stjärnenatt, av Jimmy Liao om ensamhet och vänskap. De helt otroligt speciella och härliga illustrationerna är värt hela läsningen.

Sommarregler, av Shaun Tan. Stora färgsprakande bilder som sätter i gång fantasin och endast en textmening per uppslag. Mycket speciell.
 
 
Till slut ännu ett citat av Astrid Lindgren:
"Man måste lära sig att leva så att man blir vän med döden. Tror jag tralala."
 
 

1 kommentar:

Sofia sa...

Jag håller helt och hållet med om att det är viktigt att tala om döden. Vi som lever här på denna jord tycker jag har ett visst ansvar att berätta om dem som inte längre lever kroppsligen med oss. Mina barn tycker mycket om när jag berättar om de som jag känt men som nu är döda.