söndag 7 maj 2017

Häxor, terrorism och rättssäkerhet

Vi har nyligen passerat både påskhelg och valborgsmässoafton. Många av oss har stått och frusit vid eldar och beundrat fyrverkerier vilket är en kvarleva från tiden då man med eld och skramlande grytlock skrämde i väg häxor och andra onda väsen. Dessa högtider och traditioner kan ju vara en anledning till att lära mer om häxprocessen.

Undervisningen i historia ska (bl.a.) behandla följande centrala innehåll:

Man vet att häxpaniken under 1600-talet startade med ett barns livliga och fantasifulla berättelse om vad som hände när detta barn och ytterligare ett barn vallade getter. Detta gav i sin tur upphov till rykten som bara växte och växte tills någon till slut vågade att ifrågasätta. I åtta år höll häxprocessen på och 300 kvinnor dödades genom halshuggning eller genom att brännas på bål.

Just nu, i vår tid med terrorattentat, alternativa fakta och falska nyheter, tänker jag att det är viktigare än någonsin att eleverna får möjlighet att reflektera över vad rädsla och rykten kan ställa till. Rädslan är farlig. Att okritiskt lyssna på rykten och falska nyheter är lika farligt.

UR har en tv-serie som heter Människor för ändring där ett av avsnitten heter Häxorna – rättssäkerhet. Serien är nyproducerad och förklarar hur häxprocessen kunde ske och drar paralleller med dagens rädsla för terrorism. Den ger insikter om hur viktig rättssäkerheten är och om vilka konsekvenserna kan bli om man frångår den. Jag vill verkligen rekommendera detta avsnitt!

Vill ni veta mer om själva häxprocessen, hur den startade och hur den slutade, finns ett mycket bra program på Mediapoolen som heter Stor-Märit och häxjakten.

En väldigt spännande och lärorik skönlitterär högläsningsbok i det här sammanhanget är Maj Bylocks Häxprovet. Jag har just läst färdigt den för mina fyrfemmor och de har enhälligt beslutat att jag ska läsa även del två som heter Häxans dotter.

Alltså, missa inte:
Människor för ändring: Häxorna – rättssäkerhet
Längd ca 30 min
Utbildningsnivå 4-6 (men fungerar bra som diskussionsunderlag för hela högstadiet tycker jag)

 

Inga kommentarer: