måndag 14 november 2011

P1, Språket

Vetenskapsradion har ett program som heter Språket. När jag körde hem från skolan i onsdags så lyssnade jag som vanligt på P1 och hörde då ett mycket intressant avsnitt av Språket som handlade om att läsa för livet. Det började med ett reportage från Rannebergsskolan i Göteborg där man verkligen har satsat på läsningen. Varje dag börjar med en hel timme runt en bok, både högläsning och samtal. Barnen läser på egen hand en halvtimme varje dag i skolan och de får också en halvtimmes läsläxa varje dag. Barnen går i tvåan och har stor läslust. En av eldsjälarna är Britta Stensson vars bok ni kanske har kommit i kontakt med. Den heter Mellan raderna och är väldigt lik min favoritbok Tankens Mosaik men är skriven mer för den svenska skolan och de svenska förhållandena.

I UR:s serie Barn av sitt språk handlar ett av avsnitten om just Rannebergsskolans sätt att arbeta med läsning och läsförståelse. Man kan tyvärr inte se dessa program på webben längre men det är möjligt genom något slutet närverk som SLI på Mediapolen eller så kan man låna avsnitten på DVD från mig.

I radioprogrammet intervjuas även forskaren Carolin Liberg om hur barns läsning och läsvanor har förändrats över tid och hur annorlunda de texter ser ut som barnen möter i dag . Hon talar om det paradigmskifte som vi står inför vad det gäller texter som barn och unga möter och att skolans stora utmaning är att upprätthålla och förbättra elevernas lust och kunskaper i läsning.

Följ länken och lyssna på programmet. Den del som handlar om barns läsning är ca 12 minuter lång.


Inga kommentarer: