tisdag 28 augusti 2012

Scaffolding

Ett nytt LÄS-år har börjat och jag hoppas att det kommer att göra skäl för namnet. Då kommer också tillfällena att samtala om det lästa att bli många.

”Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker” Lgr11 s.222

Respektfulla samtal i olika sociala sammanhang hjälper våra elever att skapa identitet. Att samtala om en gemensam textupplevelse är ett bra sammanhang. Begreppet scaffolding används av flera läsforskare och betyder ungefär stödstruktur eller byggnadsställningar (metafor). Det är läraren som får bygga dessa ställningar för eleverna så att de kan få fatt på sina tankar, utveckla sina tankar och kanske omvärdera sina tankar. Alltså en identitetsskapande aktivitet.

Scaffolding påminner om Vygostkijs tankar om imitationens betydelse där läraren eller mer kunniga kamrater är förebilder. Det var J Bruner som lanserade begreppet scaffolding som i dessa sammanhang står för en stödprocess för att eleverna så småningom ska kunna bli tänkande och självständiga läsare. Det gäller att skapa ett klassrum där hela strukturen för arbetet är en byggnadsställning. Tanken om det föreställningsbyggande klassrummet (se blogginlägg måndagen den 29:e augusti 2011) har Judith A. Langer skrivit om i boken Litterära föreställningsvärldar. 

Vad Langer också har gjort för oss är ett litet häfte (booklet) som hon har lagt ut på nätet. Där kan vi hämta inspiration, kunskap och praktiska förslag på bl.a. scaffoldings.(sid 15). Det heter Improving literary understanding through classroom conversation och finns att hämta i pdf-format på följande adress:


Lycka till med byggande av stödstrukturer!

4 kommentarer:

AA sa...

Äntligen ett nytt blogginlägg! Får man önska en översättning av Langer? Du kanske kan göra det på lediga stunder?

Anonym sa...

http://site.ru - [url=http://site.ru]site1[/url] site
site2

Anonym sa...

It's awesome to pay a quick visit this web page and reading the views of all mates regarding this article, while I am also zealous of getting familiarity.

My web page :: http://geosocial-deals.com/members/bevhdhuey/activity/71753/

aluminum scaffold sa...

Very useful post beacause i was looking information on the web like these