tisdag 18 december 2012

Surfplattan – årets julklapp?


Som alltid slutar jag dagen med att kolla DNs artiklar om litteratur – DN bok. I går läste jag en intressant artikel om hur barns läsning, lärande, kreativitet och framtida relationer hotas av den ökade tiden framför skärmarna. Det är forskare vid Göteborgs universitet som tydligt ser sambandet mellan bl.a. sämre läsning och ökade datorvanor i sin forskning. Tiden tas från andra aktiviteter som är mer utvecklande än tid vid datorn hävdas det i artikeln. Enligt statistik från ISS så är hälften av alla 3-åringar ute på nätet och 40% av 2-åringarna. Detta förvånade mig. Däremot visst jag att något äldre barn tillbringar mycket tid framför skärmen på bekostnad av t.ex. läsning av litteratur, alltså längre texter än chatmeddelande och instruktioner.

Artikeln tar inte bara upp den försämrade läsförmågan hos barn och unga utan beskriver också vad som händer med en människa som aldrig behöver ha tråkigt eftersom man alltid är uppkopplad och vad som händer när fri lek ersätts med surfplattor och när sociala medier ersätter verkligt umgänge och hur ett kraftigt försämrat ordförråd påverkar vårt liv.

Naturligtvis inser även jag att den nya tekniken för med sig många möjligheter men för den skull kan vi vuxna inte luta oss tillbaka och tro att den sköter allt i barnens utveckling och uppfostran.

Kan vi säga så här inför julen: en timme vid skärmen= två timmars läsning och tre timmars samtal och vuxennärvaro?

Fundera på den, du!

God Jul och hoppas att ni får många hårda paket på så där 200-300 sidor!

Inga kommentarer: