söndag 28 april 2013

Världsbokdagen...

…firade vi den 23 april tillsammans med många andra i världen. Det blev en hel dag runt boken och dess betydelse för oss. De aktiviteter klassen gjorde går ju att göra när som helst, inte bara på världsbokdagen, så därför vill jag berätta om det för er här på bloggen.

Efter högläsning med reflektioner och samtal så pratade vi om varför det är bra att läsa böcker. Det barnen kom fram till stämmer väl överens med barnboksakademins ”17 skäl för barnboken”. Dessa kan ni läsa och skriva ut HÄR. Dessutom finns den på massor av språk. Barn har kanske ett annat sätt att uttrycka det än en akademi men här är några av de argument som barnen kom fram till

·         Man lär sig på ett roligt sätt

·         Man kommer in i en annan värld

·         Man måste börja läsa tidigt, då är en barnbok bra

·         Man sätter i gång fantasin

·         Man får spänning, skratt, gråt och tröst

·         Man utvecklar det man tänker

·         Man har alltid sällskap

·         Man blir bättre på språket

·         Man lär sig fler ord

·         Ju mer man läser ju lättare blir det att läsa

·         Man blir engagerad

 Vi tittade också på en jättefin film som tog ca 15 minuter. Den rekommenderar jag varmt och ni hittar den HÄR på Youtube. Den heter Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna. Länken har biblioteket tipsat mig om. Tack! Det är en animerad film utan ord. Ja, det är inte riktigt sant för orden har ju en central betydelse i handlingen men det är ingen som pratar i filmen. Visa den och låt eleverna reflektera över budskapet. Mina elevers reflektioner kan sammanfattas med att människor kommer och går men boken består, böcker ger fantasi och fyller oss med liv och känslor men boken behöver också oss, den får inte liv förrän någon läser den.
 
Boken finns som bilderbok men i det här fallet tycker jag att filmen är många gånger mer givande att använda i undervisningen.

Ett annat trevligt tips från biblioteket var att göra bokmärken med citat från en favoritbok, så det gjorde vi och så här fina blev de.

 

De ska plastas in för att de ska få ett långt liv. Baksidorna dekorerades med motiv som har med böcker och ord att göra.

Som avslutning på dagen fick eleverna den här bilden att reflektera över genom kortskrivning i sin tankebok innan vi gemensamt samtalade om den.
 
Bilden är hämtad från www.unesco.se

En elev skrev så här:

”Jag tror att när man läser så ser man världen på olika sätt. Man är liksom i en annan värld i böckerna. Man ser inte riktigt med ögonen men man ser och förstår i sina tankar och i fantasin. För i fantasin finns inga gränser. Man lever sig in i en egen värld när man läser. Man ser inre bilder och förstår hur personen i boken känner sig. Man får en egen känsla av boken. Man blir ledsen, glad eller arg när man läser och tänker att det ska bli på ett visst sätt men så händer något helt annorlunda. Det är därför jag älskar att läsa.”

 

 

Inga kommentarer: