söndag 15 september 2013

Fåglar på flykt

Förra veckan fick jag ett boktips som jag nu vill dela med mig av till er. Det är en tunn liten bilderbok som kan bli en fin ingång till samtalet om de familjer som är på flykt och som kanske blir våra grannar och skolkamrater.

Boken heter Den dagen och är skriven av Viveka Sjögren och handlar om en fågelfamilj som blir utkastade ur sin fågelholk av de hänsynslösa svartvita innan de små ungarna ens hade lärt sig att flyga. Familjen tvingades fly och mötte andra på vägen som också hade förlorat sina hem. Det var en svår flykt och alla klarade det inte. Inte lillasyster. De visste inte riktigt vart de skulle fly och ibland hördes de svartvitas vingslag så nära. Där fågelfamiljer samlades viskades det ibland om sådant man inte kan förstå

”Att vissa inte hade hunnit ut.

Att små ungar hade dött.

Att pappor var försvunna.

Att sorgen är så tung;

att sorgen inte har vingar, utan måste bäras

som en sten i bröstet.”

När fågelungarna lärt sig flyga säger mamma en dag att de ska flytta till Ettannatland där de sjunger andra sånger. ”Kanske är vi välkomna där”. Så slutar boken trots allt med ett ljus och ett hopp om en bättre framtid. Även bokens stilrena bilder och färger får ett klarare ljus på slutet av berättelsen. Det är en vacker och poetisk bok trots det tunga och hemska.

Det är en berättelse som kanske inte manar till samtal enligt Chambers modell där man funderar över vad som var bra, vad som var dåligt och vad jag inte förstod. Men Judith Langer däremot, hon känns helt rätt här. Minns ni henne? Om ni vill repetera och finslipa era samtalsledartalanger så läs tidigare inlägg vilka ni hittar här. I det inlägget så handlar framförallt Läsförståelsestrategier del 3 ( Föreställningsvärldar och Föreställningsbyggande klassrum) om samtalet. Det kanske inte i första hand är den här boken som kräver ”Langer-kunskap” men när vi arbetar så mycket med att läsa texter och prata lässtrategier som vi gör så kommer ju samtalet in så naturligt. Då kan det vara bra att repetera förutsättningarna för de identitetsskapande samtalen i elevgruppen.

Boken Den dagen har givits ut på Kabusa Böckers förlag och finns att låna på vårt bibliotek och passar alla åldrar tycker jag.

1 kommentar:

Annelie sa...

Oj vad den verkar intressant!!! Blir jättenyfiken och så viktigt när vi har människor ibland oss som råkat ut för hemska saker. Ska gå till biblioteket imorgon!