söndag 20 mars 2011

Alla lärare är språkutvecklare

I den nya samlade läroplanen, Lgr11, står följande att läsa under del 2:2 Kunskaper:
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.
I kursplanerna finns också en extra dimension om språket i varje ämne eftersom man nu vet att elevens kunskapsutveckling ökar om eleven få utveckla sin literasy i varje ämne. Enligt senare forskning lär man sig också språket bäst om det sker samtidigt med annan inlärning. Detta gäller såväl elever med svenska som modersmål och elever med andra språk som modersmål. Vad det gäller andraspråkselever går vardagsspråket ganska enkelt att lära sig. Det tar ca 1-2 år enligt forskningen. Men skolspråket, alltså det språk som vi förväntas kunna för att förstå läroboken, ämnesundervisningen o.s.v., tar mycket längre tid och är mycket svårare. Utan att behärska skolspråket når man inte skolframgång.
Språkforskaren Monika Axelsson menar att en framgångsfaktor för eleverna är läraren som vet att utveckla kunskaper i ett ämne handlar om att både utveckla ämnet och språket som man använder i det specifika ämnet. Inte bara ord och begrepp utan hur de hänger ihop. Monika Axelsson vill inte kalla alla lärare för språklärare utan menar att alla lärare är språkutvecklare. Det kan vi väl hålla med om. Andra forskar som också påpekat vikten av att alla lärare måste arbeta med elevers språkutveckling är Monika Reichenberg, Judith Langer. Pauline Gibbons, Gunilla Molloy för att bara nämna några av de för oss mer kända språkforskarna. Kända genom att de på olika sätt har dykt upp i skolans språkutvecklingssatsning.

3 kommentarer:

Annalena sa...

Vilka spännande texter Du skriver Lena och vilken intressant blogg Du har.
Håller helt med om att alla lärare är språkutvecklare och ska ha ansvar över elevers språkutveckling.

lisbeth widarson sa...

Här var det lätt att fastna! Tänk så många kloka människor det finns och det som imponerar på mig är att de tar sig tid att skriva och dela med sig. Anne-Marie Körlings tankar om läshastighet gav mig något att tänka på./LW

Anonym sa...

Thanks , I've recently been searching for info about this topic for ages and yours is the best I have found out so far. However, what in regards to the bottom line? Are you positive about the source?

Here is my blog post; best cellulite treatment