söndag 11 augusti 2013

En härlig sommar och en spännande höst


 
Vid ett besök i Simrishamn på det fantastiska Österlen i juli hittade jag en alldeles underbar liten barnbokhandel. Som språkutvecklare, svensklärare och mormor var ett besök i denna bokhandel självklart.  Redan innan besöket hade jag närt en dröm om att någon gång själv få ha en alldeles egen lite barnboksshop likt den som Kathleen Kelly (Meg Ryan) har i filmen You´ve got mail, ni vet. Ja, filmen kanske har gett mig en något romantiserad bild men å andra sidan så konkurrerades den lilla barnbokhandeln ut av Joe Fox (Tom Hanks) nya stormarknad. Det ligger nog ganska nära verkligheten ändå. Det är en tuff marknad för bokhandlare över huvud taget i denna digitaliserade värld och där du kan välja en pocketbok från topplistan när du köar till kassan på Ica.

Nåväl, tillbaka till Simrishamn. En förtjusande ung kvinna arbetade i butiken och vi kom att prata böcker och språk. Förutom att hon är en blivande lärare är hon också barnbarn till ägaren av bokhandeln som är Marianne von Baumgarten-Lindberg. Denna Marianne känner ni förmodligen till, hon arbetar bland annat med barnkulturtidningen Opsis. Tack vare barnbarnets (som jag tyvärr inte vet namnet på) och mitt gemensamma intresse för språkutveckling fick jag ett exemplar av tidningen Opsis. Just detta nummer passade som handen i handsken med vad vi ska ägna oss åt i Essunga kommun i höst. Vilket sammanträffande! Artikel efter artikel om läsning, högläsning, textsamtal, läsprojekt och barnboksrecensioner. Det blev den givna läsningen för mig på stranden och som kvällslitteratur under Österlenvistelsen.
En av artiklarna berättar om hur Nobelpristagare som Selma Lagerlöf, Doris Lessing, Mo Yan, Mario Vargas Lllosa vittnat om den stora betydelse som barndomens läsning och de vuxnas inställning till berättande och läsande har. På www.nobelprize.org kan man ta del av pristagarnas tal och föreläsningar som verkligen inspirerar till att vilja ge våra barn läsupplevelser de kan bära med sig hela livet.
Jean Marie Gustave Le Clèzio berättar om tillfället när han ”förstod en sanning som inte är uppenbar för barn, det vill säga, att böcker utgör en dyrbarare skatt än fastigheter och bankkonton…böckerna väckte äventyrslust i min inskränkta tillvaro i en slumrande, solstekt, liten landsortsstad. De fick mig att ana hur vidsträckt den verkliga världen är, att utforska den inte genom kunskaper utan instinktivt, med alla sinnen. På sätt och vis har de hjälpt mig att tidigt erfara det motsägelsefulla i barnets liv, ett barn som i en skyddad värld kan glömma våld och konkurrens och ägna sig åt nöjet att iaktta omvärlden från sitt fönster.”
Visserligen tillhör inte Astrid Lindgren Nobelpristagarna men vi vet ju alla att hon är en av världens bästa barnboksförfattare ändå. Hon har många gånger vittnat om hur barndomens berättelser har inspirerat henne och så här sa hon om barn och läsning:

"Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker."

"En barndom utan böcker, det vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollade landet, där man kan hämta den sällsammaste av all glädje."

Så låt oss nu bli en av de vuxna som gör skillnad i barnens liv genom att låta dem möta det förtrollande landet. På tisdag ses vi och då fortsätter vi att planera och inspireras för ett läsår där barnen kommer att få skapa mirakel, besöka andra världar och leva andras liv.
Välkomna!
 
PS. Tidningen Opsis finns att läsa eller låna på biblioteket. Man kan självklart prenumerera själv på den också. Enklast är då att gå in på www.opsisbarnkultur.se. (Helår =4 nr kostar 280Kr). Det exemplar som jag hänvisar till i inlägget är nr 2 2013.

2 kommentarer:

Sofia sa...

Det känns inspirerande att träffa barnen igen efter sommaren. Jag hoppas verkligen att vi kan vara en del i barnens läsupplevelser.

Anonym sa...

Lisbeth sa: Mellan raderna var både bekräftande och inspirerande. Jag ville haft klassen här direkt och testat.