söndag 19 oktober 2014

Tävla i litteratur


Så här års avslöjas många vinnare av olika litteraturpris. År efter år fortsätter diskussionen om man verkligen kan tävla i litteratur. Uppenbarligen går det för tävlingarna är i gång för fullt. Nobelpriset tilldelas i år den franske författaren Patrick Modiano och på måndag den 20 oktober tillkännages vilka böcker som är nominerade till Augustpriset. Tidigare i år delades ALMA- priset ut till vår egen Barbro Lindgren.
Bibliotekets katalog över barn- och ungdomsböcker som getts ut under 2014 har just kommit. I den finns ett antal böcker som tävlar om litteraturpriset i årets Bokjuryn. I radions P1 håller barn på att diskutera vilken bok som ska vinna Barnens Romanpris.

Det är svårt att själv ha en åsikt om man inte råkat läsa något av bidragen. Det är ju inte precis någon melodifestival där man under tre minuter per bidrag skaffar sig en åsikt. Men jag vill ändå ge rådet att uppmärksamma de här litteraturtävlingarna, inte bara för bildningens skull utan för att det är ett bra sätt att få barn och unga att bli engagerade i och nyfikna på de tävlande bidragen. De förstår också att det här med läsning är ett världsomfattande engagemang, det är inte bara min lärare som påstår att det är viktigt och härligt att läsa.
Bibliotekets katalog med Bokjuryn finns att hämta på biblioteket. Man har hela hösten på sig att läsa böcker från de nominerade bidragen och därefter, under januari till april, sker röstningen. Böckerna som tävlar är indelade i ålderskategorier. Här finns allt från bilderböcker för de yngsta till nästan vuxenböcker. Läs mer här.

Barnens Romanpris finns att lyssna på på Sveriges Radios hemsida när det passar er. Det kan vara svårt att lyssna när programmet sänds på onsdagar 13.20. Nästa vecka presenteras det femte och sista bidraget och veckan därefter utses vinnaren. Böckerna som tävlar vänder sig till barn 9-12 år och juryn består endast av barn. Det är härligt att se sina elever lyssna på andra barn som diskuterar böcker. Barnen i juryn blir ju modeller för hur man kan samtala om litteratur. Mina elever, de flesta, vet redan vilket bidrag de tror och hoppas ska vinna. Det utan att ha lyssnat till det sista bidraget. Spännande.
Förra årets vinnare av Barnens Romanpris var Glasbarnen av Kristina Ohlsson. Så här presenterades boken då:

”Mitt i natten knackar någon - eller något - på Billies fönster och dessutom svänger taklampan i ett rum där ingen varit. Pappa har dött och mamma vill inte bo kvar i Kristianstad. Men huset som Billie och hennes mamma flyttar till är skrämmande och långt från alla Billies kompisar. Hon vill inte alls bo där, men mamma lyssnar inte och tror inte ett ögonblick på det Billie berättar om allt mystiskt som händer i huset. Både nya kompisen Aladdin och hennes gamla, Simona, tror henne. Nästan. Tillsammans börjar de undersöka husets historia och upptäcker då mörka och skrämmande saker.”
Den här boken har gjort succé i klassen. Boken tillhör genren Magisk realism som utan tvekan är den mest lästa genren bland mina elever. Det ges också ut en massa böcker inom denna genre så författarna har nog uppfattat genrens popularitet.

Det ska bli mycket spännande att följa höstens litteraturtävlingarna. Lika spännande ska det bli att se vilka böcker som kommer att bli klassens favoriter?

Inga kommentarer: