tisdag 20 januari 2015

Zuckerberg och Wallenberg


Så var vårterminen i gång som om inget har hänt. Min gissning är att alla klasser, F-5, är mitt i den gemensamma läsningen av böckerna som barnen fick i adventsgåva innan jul. I fyrfemman läser vi Snögrottan av Laura Trenter och för barnen i F-1 läser man Herr Pinnemans äventyr och i tvåtrean läser man Ronja Rövardotter. De som såg dokumentären om Astrid Lindgren under julhelgen fick förmodligen fler ledtrådar till varifrån Astrid fick inspiration till bl.a. Ronja Rövardotter. Om jag inte minns fel så var Mattis ord ”Jag har inget barn!” vilket han skriker ut i förtvivlan, hämtat ur Astrids eget liv. Det var nog inte alltid så lätt att vara Astrid och inte Ronja heller för den delen.
Efter jul kom nyår med eller utan nyårslöften. En som gett nyårslöfte som heter duga är självaste Facebookgrundaren Mark Zuckerberg. ”Min utmaning för 2015 är att läsa en ny bok varannan vecka - med betoning på att lära mig mer om olika kulturer, trosuppfattningar, historier och teknologier”, skriver han i sin statusuppdatering. Han skriver också att han ser fram emot sitt litterära år och tycker att böcker är väldigt intellektuellt givande. ”I böcker kan du utforska ett ämne och fördjupa dig i på ett sätt som inte går i de flesta andra medium i dag. Jag ser fram emot att flytta mer av min mediekonsumtion mot att läsa böcker”, skriver han.
 
Det här är fantastiskt tycker jag och det ska bli roligt att följa vilka böcker han kommer att läsa. Själv har jag under hösten lärt mig mer om Raoul Wallenberg genom att läsa ”Det står ett rum här och väntar på dig” av Ingrid Carlberg. Det är en omfångsrik bok på ungefär 800 sidor men den var intressant, spännande, engagerande och oerhört frustrerande att läsa. Ibland var jag så upprörd över hur svenska regeringen skötte den här ”affären” att jag var tvungen att ringa en vän som också läst den för att diskutera boken.

Raoul Wallenbergs öde för tankarna till Förintelsens minnesdag den 27 januari. En högläsningsbok jag verkligen kan rekommendera med det här temat är "Den gyllene stjärnan" av Lois Lowry. Det är en bok som nu finns i nytryck och var väldigt uppskattad i min klass 4-5 när jag högläste den. Så här står det om boken på minabibliotek.se:

Året är 1943. Danmark är ockuperat av tyskarna och Annemarie och hennes kompis Ellen blir stoppade av soldater när de springer i kapp på väg till skolan. Det är otäckt och skrämmande men Annemarie och Ellen är faktiskt inte alls rädda. Soldaterna är töntiga och kan inte prata danska så bra.
Judar blir förföljda
På kvällen berättar mamma att tyskarna är på jakt efter alla judar i Köpenhamn. Judarna får inte längre ha affärer och många familjer i området har försvunnit. Det känns verkligen läskigt, för bästakompisen Ellen är judinna och Annemarie är orolig för henne och hennes familj. Mamma tröstar, nu ska vi hjälpas åt att hjälpa, att faktiskt vara livvakter åt Ellen och hennes föräldrar. Annemarie håller med, hon vill hjälpa, hon vill vara modig.

Hur modig är Ellen?
Snart sätts hennes mod och lojalitet på prov. Ellen ska sova över hos Annemarie och mitt i natten klampar soldaterna in för att söka efter gömda judar. Annemarie kommer på att Ellen har sin tunna guldkejda runt halsen, guldkedjan med den avslöjande stjärnan.
 
Den gyllene stjärnan är mycket gripande och som läsare känner jag oro och ängslan. Hjärtat klappar och hela tiden surrar frågor om vad som är rätt och fel, hur skulle jag själv ha gjort? Hur modig är man, egentligen. Det handlar om att ställa upp för andra och vara en bra medmänniska.
 
 
 

Inga kommentarer: