måndag 24 augusti 2015

Barnens Romanpris - en möjlighet


Barnens Romanpris (klicka och läs mer) är Sveriges Radios litteraturpris för årets bästa svenska barn/ungdomsbok. Juryn består av fem barn i 10-13 årsåldern. Förra hösten, 2014, följde min klass denna tävling med spänning genom att lyssna på radiosändningarna varje vecka då juryn diskuterar de nominerade böckerna. Programmen finns ju att lyssna på när det passar dig och din klass och jag kan verkligen rekommendera detta som en extra dimension och inspiration till läsarbetet i skolan. Se det som en unik möjlighet att utveckla läsarbetet och textsamtalen ännu mer.

Förra året lånade jag de aktuella böckerna till klassen och högläste två av dem. Övriga böcker gick runt bland de barn som var lässugna på just de titlarna. Det gav oss mer insikt att vara med och ha åsikter och för att förstå hur juryn menade i sina diskussioner. Men det går bra att följa tävlingen ändå, utan någon större egen insats som högläsning av någon av böckerna. Årets nominerade böcker är:

Lite mer än en kram - en sensuell kärlekshistoria av Mårten Melin

Den blomstertid nu kommer - en kriminalhistoria av Marie-Chantal Long

Berättelsen om Taur - en fantasyberättelse av Bengt Tollesson

Firnbarnen – Inmurade - en spökhistoria av Lena Ollmark

Vi ses i Obsan - en bok om att vara ensam på sommaren av Cilla Jackert

Alla titlar finns på vårt bibliotek. Vi får "slåss" om dem. Sändningarna i radion startar i oktober och i november koras vinnaren.

 
Förra årets vinnare var 5768 visningar på youtube av Ralf Novak-Rosengren och Anita Santesson.

 


Boken handlar om 14-åriga Rosita som är en resandetjej och bor i en svensk småstad. Hon går i sjuan och hon älskar att sjunga. Världen runt om henne är tuff och full av fördomar. Hon får höra att hennes folk inte finns. Men när skolan är som värst, kompiskontot noll och lärarna falska får hon uppbackning från oväntat håll. En högst aktuell och viktig bok alltså, inte minst för att sätta fingret på vardagsrasismen som omger oss. GP har recenserat den. Läs det här. Och jag bloggade om Barnens Romanpris och andra litteraturtävlingar förra hösten. Läs det här.

Inga kommentarer: