söndag 18 oktober 2015

Läsambassadör

På bokmässan i september presenterade kulturministern vår nästa läsambassadör, Anne-Marie Körling. Det är kulturrået som har i uppdrag att initiera, samordna och följa upp läsfrämjande insatser där läsambassadörens arbete ingår.

”Läsambassadören ska verka för att barn och unga, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen. Men även att inspirerar vuxna att främja ungas läsning och verka för att ge fler möjlighet till en konstnärlig upplevelse genom litteraturen. En viktig målgrupp är barn och vuxna som inte läser, eller läser i liten omfattning.”

Det är en jury som utser läsambassadören som sedan har uppdraget i två år och juryns motivering lyder:
"Anne-Marie Körling imponerar med sitt målmedvetna arbete att locka barn och unga att läsa. Med stort hjärta, engagemang och entusiasm för hon ut sitt budskap. Hon talar om läsning som mänsklig rättighet. Med gedigna kunskaper och lång erfarenhet från skolan lotsar hon nya läsare in i böckernas värld. Hon väcker tankar och tänjer gränser. Alltid med en bok i fickan skapar hon läsmiljöer på oväntade platser och håller samtalet om litteraturen levande”.

 
 
2011 fick Sverige sin första läsambassadör, Johan Unenge och 2013 fick Johanna Lindbäck uppdraget. Båda har besökt Essunga kommun med besök i skolklasser och på föräldramöten. Vi hoppas naturligtvis att vi får möjlighet att bjuda in även Ann-Marie Körling så småningom. Hon är redan välkänd inom lärarkretsar men om ni mot all förmodan har missat vem hon är så kan ni följa länken på min blogg så kommer ni till hennes blogg. Hon är lärare, lärarutbildare, författare, bloggare, krönikör, föreläsare, inspiratör… Ja, en människa med många järn i elden alltså.

Körling säger själv att hon i sin nya roll som läsambassadör vill nå utanför cirkeln där de som redan upptäckt litteraturen talar till varandra om hur viktigt och berikande det är att läsa. Hon vill komma bort från alla måsten runt läsning och låta unga möta böckerna på sitt eget sätt.

Det är spännande att läsa om hennes ingång i uppdraget eftersom det skiljer sig en del från hennes föregångare som mer pratade om läsning som något man ibland får tvinga ungdomar till genom att sätta ner foten som föräldrar och lärare.

Se och lyssna på en intervju där Anne-Marie Körling berättar om sina tankar om läsning och sitt nya uppdrag.

Inga kommentarer: