måndag 26 september 2011

Att bedöma läsförståelse

I Pedagogiska Magasinet (nr 3) hade en journalist gjort besök hos Louise Björkman som jag senast träffade förra veckan (kurskamrat). Då kunde jag få diskutera hennes spännande arbete med elevers egen bedömning av läsförståelse. Hon har tillsammans med en kollega arbetat fram en matris för att bedöma läsförståelse och som innehåller exempel på olika nivåer av lässtrategier. Eleverna får själva göra sin bedömning genom att reflektera över hur de använder strategier och vilka strategier de använder sig av under sin läsning. Hon gör också en bedömning vilken hon sedan kan jämföra med elevens. De strategier som dessa elever skulle förhålla sig till var
  • Inferenser
  • Förutsäga
  • Ställa frågor till texten
  • Tänka högt

Min tanke är att man får fundera över hur och vad man testar inom läsning. Vad trycker Lgr11 på? Jo, lässtrategier. Vad vet vi om våra elevers sätt att använda lässtrategier? Om forskningen menar att lässtrategierna är vägen till god läsförståelse så kanske vi ska diskutera vårt sätt att bedöma elevers läsförmåga. Hur gör ni ute på skolorna? Det vore intressant och viktigt att få en diskussion om detta.

”Undersök vilka strategier du använder när du läser en utmanande text. Då kan du bättre bedöma elevers läsförståelse”, anser forskaren Barbro Westlund. Jag ska genast köpa hennes bok Att undervisa i läsförståelse och återkommer i ämnet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande!Det är nog nyttigt för eleven att få tänka i bedömningsbanor.

Anonym sa...

I was curious if you ever thought of changing the page layout of your website?

Its very well written; I love what youve got to say.
But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it
better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or
2 pictures. Maybe you could space it out better?

my web site :: card sharing how to