tisdag 13 september 2011

Sagor

Så har jag återigen läst i kommentarmaterialet för ämnet svenska:

”Innehållet berättande i olika kulturer, under olika tider och för olika syften finns bara i årskurserna 1-3. Om läraren och eleverna så tycker kan detta innehåll mycket väl också behandlas under de senare skolåren, men som centralt innehåll betraktat är det förlagt till de tidigare åren. Berättande från olika tider kan vara folksagor från skilda delar av världen. Skilda syften kan till exempel vara berättelser som återges för att roa, eller för att uppfostra eller lära ut något” (s.15)

Sagor av olika slag tror jag kan vara givande att arbeta med i många sammanhang och i olika åldrar både för att läsa, skriva och samtala.

Förutom biblioteket, där ni kan få hjälp med att hitta sagor från hela världen, så har jag förslag på två länkar som jag tror är riktigt bra. Den första är mycket pedagogisk där man väljer del av världen som man vill ha en saga ifrån. Man kan få den uppläst eller man kan skriva ut den. Det finns bilder och ordlista. Det står att man kan få den på olika språk också men det har jag inte lyckats med. Här finns också lärartips till varje saga.



Mycket nöje!

1 kommentar:

Ett fan sa...

Du har rätt i att man kan använda sig av sagor i även äldre åldrar. Vi borde använda oss mer av sagor i vår undervisning! Sagorna är oftast riktiga skatter!